Bereid je optimaal voor op 2030
Download nuNieuwste blogberichten
Omscholing van personeel: wat is het, voordelen en baangarantie
Zit een van je medewerkers niet meer op z’n plek in zijn huidige functie? Of kan je geen gekwalificeerde kandidaten vinden voor een vacature? Dan is omscholing van je personeel wellicht een optie. In diverse branches is omscholing - al dan niet met baangarantie - de normaalste zaak van de wereld. In dit artikel lees je er alles over. Daarnaast gaan we in op het belang van omscholing in de huidige arbeidsmarkt en de voordelen ervan. Ook de belangrijkste overwegingen voor HR-managers worden aangestipt.
Belangrijkste conclusies
Omscholing kan een bedrijf helpen om aan voldoende gekwalificeerd personeel te komen.
Door omscholing kan je je huidige medewerkers aan je bedrijf binden.
Omscholing maakt je medewerkers duurzaam inzetbaar.
Als je aan bepaalde criteria voldoet, financiert het UWV de omscholing.
Wat betekent omscholing?
Omscholing houdt in dat een persoon nieuwe vaardigheden aanleert en kennis vergaart, om daarna andersoortig werk te kunnen doen. Zeker in de moderne arbeidsmarkt, waarin door technologische ontwikkelingen veel werkzaamheden veranderen of zelfs volledig vervallen, is omscholing van essentieel belang om medewerkers duurzaam inzetbaar te houden. Daarnaast biedt omscholing werkgevers de kans om invulling te geven aan vacatures waarvoor door ernstige personeelstekorten lastig mensen te vinden zijn.
Leestip: Verdiep je in de kernprincipes en methoden van personeelsontwikkeling en ontdek hoe deze het leren en de groei in de werkplek ondersteunen.
Wat zijn de voordelen van omscholing van personeel?
Het omscholen van personeel biedt talloze voordelen, die zowel voor de medewerkers in kwestie als voor het bedrijf van belang zijn. Hieronder volgt een overzicht van de voordelen voor beide groepen.
De voordelen van omscholing voor bedrijven
Door omscholing zijn je werknemers duurzaam inzetbaar: je zorgt voor upskilling.
Door omscholing bind je jouw medewerkers aan je organisatie.
Mensen krijgen door omscholing weer plezier in hun werk en zijn bijgevolg productiever.
Door werkzoekenden een omscholingstraject met baangarantie te bieden, vergroot je de kans om geschikt personeel te vinden.
Door omscholingstrajecten te bieden aan je medewerkers, profileer je jezelf als een aantrekkelijke werkgever.
De voordelen van omscholing voor medewerkers
Omscholing zorgt ervoor dat medewerkers zich meer kennis en vaardigheden eigen maken.
Door omscholing nemen de carrièremogelijkheden van een medewerker toe.
Omscholing vergroot de baanzekerheid.
Omscholing biedt een werknemer de kans om nieuwe uitdagingen aan te gaan en zichzelf opnieuw uit te vinden.
Door omscholing krijgen medewerkers weer plezier in hun werk.
Mensen die werkloos zijn, krijgen door omscholing uitzicht op een vaste baan.
De juiste HR-oplossing voor veerkrachtige bedrijven
In onze nieuwste whitepaper (Engelstalig) laten we zien hoe acht verschillende internationale bedrijven Personio hebben gebruikt om veerkracht in hun bedrijf op te bouwen en succesvol te zijn. Klik op de onderstaande knop om de whitepaper te downloaden en ontdek hoe Personio jou kan helpen hetzelfde te doen.
Download het onderzoek hierWat houdt omscholing met baangarantie in?
Bij omscholing met baangarantie biedt een werkgever een opleidingstraject aan, om geïnteresseerden klaar te stomen voor een specifieke functie binnen het bedrijf. Nadat de omscholing met succes is afgerond, ligt er gegarandeerd een arbeidscontract klaar.
Voorbeelden van organisaties die omscholing met baangarantie bieden
Vooral in sectoren waarin het lastig is om nieuw personeel te vinden, bieden bedrijven aan hun medewerkers omscholingstrajecten met baangarantie. We geven per branche een voorbeeld van organisaties die dergelijke trajecten aanbieden.
ICT Dit vakgebied is in korte tijd enorm gegroeid. ICT is immers in alle haarvaten van ons leven verankerd. Het is dus logisch dat ze in de IT-sector zitten te springen om capabele krachten en dat deze bedrijven bereid zijn om hun bestaande medewerkers een omscholingstraject met baangarantie te bieden.
Onderwijs Het lerarentekort is al jaren nijpend te noemen. De roep om mensen uit het bedrijfsleven die zich willen laten omscholen tot docent of leerkracht is dan ook groot. En daar willen scholen best financieel aan bijdragen.
Zorg In de coronaperiode werd heel zichtbaar hoe groot het tekort aan zorgmedewerkers was. Mede door de vergrijzing zal de vraag naar zorgmedewerkers in de toekomst alleen maar verder toenemen. Een van de opties om het tij te keren is om mensen zonder ervaring om te scholen naar een zorgjob.
Energietransitie We moeten verduurzamen, dat is duidelijk. Maar die hele energietransitie vraagt ook om nieuwe kennis en vaardigheden. En ook om heel wat mankracht. Logisch dus dat mensen de mogelijkheid krijgen om zich duurzaam te ontwikkelen met een leerwerktraject.
Stroomlijn je werknemers’ ontwikkeling
Definieer je prestatiecycli, bepaal doelen, geef effectief feedback en evalueer iemands prestaties eerlijk. Structureer groei en help je medewerkers met krachtig prestatiemanagement.
Probeer slimme performance managementOndersteuning bij omscholing via het UWV
Is er binnen jouw branche een flink tekort aan goed geschoold personeel? Dan kan het zijn dat omscholing via UWV een optie is. Het UWV ondersteunt je bedrijf dan financieel bij de omscholing van mensen. Het UWV vergoedt niet alle opleidingen. Om aanspraak te maken op UWV-steun dien je aan twee specifieke criteria te voldoen.
Je zoekt personeel in een branche waarin er een ernstig tekort is aan geschoolde mensen.
De persoon die je wil aannemen is op dat moment werkloos of dreigt zijn baan te verliezen en heeft een opleiding nodig om (ander) werk te vinden.
Belangrijke overwegingen voor HR-managers bij omscholing
Is de omscholing van personeel een goede optie voor jouw organisatie om aan (voldoende) gekwalificeerd personeel te komen? Neem de volgende belangrijke punten mee in jouw overweging.
Analyseer de behoefte van je organisatie. Welke vacatures staan open/verwacht je op korte termijn? Hoe lastig is het om deze vacatures te vervullen?
Kan je intern mensen omscholen, zodat zij jouw vacatures kunnen invullen? Of verschuif je dan het probleem? Stel een opleidingsplan op.
Vergroot je je kansen om aan goed personeel te komen wanneer je jouw bestaande medewerkers een omscholingstraject aanbiedt?
Moet je als werkgever zelf de omscholing financieren of kan het UWV hierin iets voor je betekenen?
Bied je een ‘gewone’ omscholing of een omscholing met baangarantie?
Ontwikkel je zelf een trainingstraject of kies je voor een bestaande opleiding?
Heb je voldoende capaciteit ter beschikking om een trainee te begeleiden?
Veelgestelde vragen over omscholing
Is omscholing geschikt voor elke persoon?
In principe kan elke persoon zich succesvol omscholen. Het gaat er vooral om dat mensen gemotiveerd moeten zijn om zich om te scholen.
Hoelang duurt een omscholingstraject gemiddeld?
Hoelang een omscholing gemiddeld duurt, is afhankelijk van het soort functie en de voorkennis van de betreffende persoon. Beschikt iemand over de nodige ervaring, dan kan het zijn dat hij of zij binnen twee weken klaar is voor bijvoorbeeld een functie in de techniek. Zij-instromers in het onderwijs zijn gemiddeld twee jaar bezig om zich om te scholen.
Welke sectoren bieden de meeste kansen op werk na omscholing?
Binnen ICT, zorg, onderwijs, energietransitie, techniek, bouw, transport en logistiek zijn er volop carrièrekansen na omscholing.
Disclaimer
Wij wijzen erop dat de inhoud van onze website (inclusief eventuele juridische bijdragen) uitsluitend bedoeld is voor niet-bindende informatieve doeleinden en niet dient als juridisch advies in strikte zin. De inhoud van deze site kan en mag niet dienen als vervanging van individueel en bindend juridisch advies dat betrekking heeft op jouw specifieke situatie. Alle informatie wordt daarom verstrekt zonder garantie voor juistheid, volledigheid en actualiteit.