Detachering van personeel: hoe werkt het?

Mitarbeiter Teamwork Kollegen

Detachering betekent dat je als bedrijf tijdelijk personeel inhuurt van een ander bedrijf. Omgekeerd kan een ander bedrijf ook medewerkers van jouw bedrijf inhuren voor een bepaalde tijd. Maar hoe werkt detachering precies in de praktijk? En wat zijn de voor- en nadelen van detachering? Ontdek in dit artikel alles wat je moet weten over detachering van personeel!

Belangrijkste conclusies

  • Bij detachering huurt een bedrijf tijdelijk, voor een langere periode, personeel in van een ander bedrijf.

  • Met detachering kun je als bedrijf snel specialistische kennis verwerven of extra capaciteit ter beschikking stellen.

  • Doordat de gedetacheerde medewerker in loondienst is bij het detacheringsbureau, loop jij als bedrijf geen werkgeversrisico’s.

Downloaden: sjabloon voor personeelsplanning!

Wat is detachering van personeel?

Detachering is het inhuren van personeel van een ander bedrijf voor een bepaalde tijd. Het kan ook zijn dat een ander bedrijf jouw personeel tijdelijk inhuurt. In de meeste gevallen gaat het om een detacherings- of uitzendbureau dat personeel voor een langere periode onderbrengt bij een bedrijf of organisatie. Detachering wordt ook wel gebruikt om langdurig zieke medewerkers in een ander bedrijf te laten re-integreren. 

Leestip: Ontdek hoe het nieuwe werken het dagelijks werk verandert.

Een voorbeeld van detachering van personeel

Het is mogelijk dat je tijdelijk zeer specialistische kennis, extra capaciteit of vervanging voor een afwezige medewerker nodig hebt in je bedrijf. In al deze gevallen kun je ervoor kiezen om extra personeel in te huren via detachering. 

Hoe werkt detachering in de praktijk?

Detachering werkt het beste door een detacheringsbureau in te schakelen. Zij regelen de recruitering en gaan op zoek naar de perfecte match voor jouw bedrijf. Hebben ze die gevonden? Dan huur jij als bedrijf de medewerker via het detacheringsbureau in voor het aantal afgesproken uren. De kosten hiervoor betaal je rechtstreeks aan het bureau. De medewerker in kwestie is in loondienst bij het detacheringsbureau en ontvangt zijn of haar salaris van het bureau. Op detachering zijn de regels van de Wet allocatie arbeid door intermediairs (Waadi) van toepassing.

Wanneer is het detacheren van personeel interessant voor je bedrijf?

Het detacheren van personeel is interessant voor jouw bedrijf als je:

  • tijdelijk je team wil uitbreiden.

  • tijdelijk specialistische kennis nodig hebt in je bedrijf.

  • vervanging zoekt voor een zieke medewerker.

  • vervanging zoekt voor een medewerker die met zwangerschaps- of ouderschapsverlof is.

  • werkgeversrisico’s wil vermijden.

  • een langdurig zieke medewerker wil laten re-integreren in een ander bedrijf.

Werk vandaag nog aan de veerkracht binnen je bedrijf

Digitale_Personalakte

Het begint allemaal met HR! Als je een bedrijf wilt dat is ontworpen om met crises om te gaan en daar sterker uit te komen, kunnen wij helpen. Maak tijd voor strategische HR dankzij naadloze kernprocessen. Kom vandaag nog meer te weten over Personio.

Boek vandaag nog een demo

Wat zijn de voordelen van detachering?

Detachering van personeel heeft tal van voordelen voor een werkgever. Dit zijn enkele voordelen van detachering:

  • Snelheid - Doordat je de werving en selectie uitbesteedt aan een detacheringsbureau, kost het je als bedrijf weinig tijd om snel een gekwalificeerde medewerker te vinden. Je bent er ook zeker van dat de kandidaat die wordt voorgesteld binnen afzienbare tijd de werkzaamheden zelfstandig kan oppakken.

  • Flexibiliteit - Je zit als werkgever nergens aan vast en huurt enkel de werkkrachten in die je op dat moment nodig hebt. Bovendien hoef je alleen de daadwerkelijk gewerkte uren van de gedetacheerde medewerker te betalen. Bij ziekte of op vakantiedagen hoef je zijn of haar loon niet door te betalen. 

  • Zeer gericht - Met detachering kun je heel gericht de specialistische kennis in huis halen die je op dat moment in jouw bedrijf nodig hebt. Door de ervaring en expertise van de gedetacheerde medewerker kun je ook snel schakelen en gerichte stappen zetten. 

  • Verfrissend - Een buitenstaander kijkt met een frisse blik naar jouw bedrijf en processen. Op momenten dat jij misschien op automatische piloot werkt, is het voor een buitenstaander wellicht makkelijker om mogelijke optimalisaties te identificeren. 

Wat zijn de nadelen van detachering?

Naast de mooie voordelen, brengt de detachering van personeel ook enkele nadelen met zich mee waar je als werkgever rekening mee moet houden:

  • Kostprijs - Detachering is relatief duur. De kosten voor bijvoorbeeld werving, selectie, opleiding en administratie worden namelijk in het uurtarief meegerekend.

  • Minder betrokken werknemers - Een gedetacheerde medewerker is slechts tijdelijk bij jouw bedrijf in dienst en zal dus minder betrokken zijn bij je organisatie en je andere werknemers.

  • Inwerkperiode - Hoe uitgebreid iemands expertise en ervaring ook is, iedere nieuwe medewerker moet eerst worden ingewerkt. Dat kost tijd en dus geld. 

Organisatieontwikkeling en HR-strategie gaan hand in hand

People Strategy
People Strategy Guide

Je HR-strategie bepaalt hoe de HR-afdeling proactief kan bijdragen aan de toekomst van het bedrijf. Deze gids toont je de belangrijkste stappen om een doelgerichte strategie te ontwikkelen.

Download nu

Wat zijn de kosten van detachering?

De kosten van detachering zijn afhankelijk van het type personeel dat je zoekt. Voor een senior profiel met specialistische kennis zul je doorgaans een hoger tarief betalen dan wat je betaalt voor een junior profiel. Over het algemeen rekent een detacheringsbureau zo’n 10 tot 15% extra, bovenop het gangbare salaris van de medewerker. Hiervan worden onder andere de kosten van werving en selectie betaald.

Veelgestelde vragen over detachering van personeel

Wat is het verschil tussen detachering en het uitzenden van personeel?

Het verschil tussen detachering en het uitzenden van personeel heeft te maken met de duur van de overeenkomst. In het geval van detachering wordt doorgaans een arbeidscontract voor een langere periode afgesloten. Bij uitzendarbeid gaat het vaak om het inhuren van personeel voor een kortere periode. De arbeidsovereenkomst voor uitzendarbeid kan ook op elk moment beëindigd worden.

Hoelang mag de detachering duren?

In de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) is vastgelegd dat je een medewerker binnen een periode van maximaal drie jaar maximaal drie tijdelijke contracten mag aanbieden.

Wat is de maximale duur van detachering?

Er is in principe geen maximale duur voor detachering. Als bedrijf spreek je af met het detacheringsbureau hoelang je de werknemer wenst in te huren. Voor het detacheringsbureau zelf geldt er wel een beperking. Het bureau mag namelijk maximaal drie tijdelijke contracten aangaan met dezelfde werkkracht over een periode van drie jaar.

Disclaimer

Meer tijd voor wat het belangrijkst is: mensen

Digitalisierung-HR-Arbeit