Nieuwste blogberichten
11. augustus 2022
Voorkom burn-outs met een gezonde werk-privébalans
Dankzij smartphones, Zoom-meetings en social media zijn we meer verbonden dan ooit. Vanuit professioneel oogpunt biedt deze connectiviteit ons de flexibiliteit om vrijwel overal te kunnen werken. Vergaderen in de trein, contact onderhouden met werknemers op afstand, samenwerken in verschillende tijdszones... De mogelijkheden zijn eindeloos.
Maar die vrijheid en flexibiliteit kent ook een keerzijde: het kan uitdagender zijn om los te komen van ons werk. Wanneer we altijd maar beschikbaar zijn en de grens tussen werk en privé steeds meer vervaagt, kunnen we hierdoor moeilijker een stapje terug zetten om onze batterij écht even op laden.
Het is dan ook niet verrassend dat recente onderzoeken hebben aangetoond dat het stressniveau van werknemers drastisch aan het toenemen is. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie ervaren werknemers overmatige en onbeheersbare stress door de toenemende eisen en een verandering van de werkomgeving. Het onvermijdelijke gevolg? Steeds meer mensen krijgen te maken met psychische problemen, en uiteindelijk zelfs met een burn-out.
De term 'werk-privébalans', die we inmiddels allemaal wel kennen, is nog nooit zo belangrijk geweest als nu. Dit begrip omvat precies de kwesties die we hierboven al benoemden: hoe vind je een gezonde balans tussen de constante verbinding met je werk en de noodzaak om even afstand te nemen en te genieten van het leven buiten je werk? We weten dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan, en de verantwoordelijkheid ligt dan ook bij zowel werkgever als werknemer. In dit artikel delen we enkele strategieën die werknemers kunnen toepassen om in de huidige situatie een gezonde werk-privébalans te herstellen. Ook dit kan makkelijker gezegd zijn dan gedaan, maar toch kan zelfs de kleinste stap in de juiste richting een grote verbetering opleveren.
1. Deel je tijd goed in
Een veelgebruikte manier om je tijd op het werk beter te beheren, is met tijdblokken in je agenda. Dit kunnen specifieke blokken zijn, bijvoorbeeld om dat ene openstaande project af te ronden of je voor te bereiden op je volgende vergadering. Maar je kunt er ook voor kiezen om proactieve blokken in te plannen, zoals iedere ochtend een half uur om je e-mail bij te houden, of een uur per week voor die ad hoc-zaken die altijd wel weer je aandacht vereisen.
Met deze tijdblokken in je agenda kun je specifieke tijden inbouwen om geconcentreerd te kunnen werken, zonder dat er andere taken tussendoor komen. Ook geven proactief ingeplande blokken je de tijd en ruimte die je nodig hebt om onvoorziene taken af te handelen of aan projecten te werken die anders je hele dag kunnen ontwrichten.
Je kunt ook tijdsmanagementapps zoals Todoist gebruiken. Deze apps werken als een to-do-lijst met een ingebouwde tijdsbeheerfunctie. Zo kun je overzichtelijk bijhouden wat je nog moet doen en hoeveel tijd je verwacht hiervoor uit te trekken.
2. Durf nee te zeggen
Deze tip sluit goed aan op het slim indelen van je tijd. Je capaciteit beheren (en nee zeggen tegen zaken waar je geen tijd voor hebt) is cruciaal wanneer je al te veel taken op je bord hebt. Met ja zeggen op taken waarvan je weet dat je er geen tijd voor gaat hebben, doe je niemand een plezier - zeker jezelf niet. Als je geen ruimte hebt, heb je geen ruimte.
Maar een realistische kijk op je werkagenda is slechts stap één. Het tweede, minstens zo belangrijke aspect, is het communiceren hiervan. Heb je geen ruimte, maak dat dan duidelijk aan je collega's, manager en andere betrokkenen, zodat iedereen op de hoogte is. Zo kunnen jullie samen kijken naar mogelijke oplossingen, zoals het inzetten van freelancers om de werkdruk te verlagen, of het afstemmen van prioriteiten met je manager en team. Door je taken te prioriteren, kun je makkelijker nee zeggen tegen taken die onderaan de lijst staan en weet je zeker dat je je tijd besteedt aan de belangrijkste zaken.
3. Neem bewust afstand van je werk
Of je nu op kantoor werkt, thuis, of in een koffietentje om de hoek, het is altijd slim om specifieke start- en stoptijden met jezelf af te spreken om actief afstand te nemen na je werkdag. Dit kan lastig zijn wanneer je thuis werkt (en je bureau letterlijk voor je neus staat), of als je e-mail- of chatprogramma's van je werk op je telefoon hebt staan. Een duidelijke stoptijd houdt in dat je na deze tijd en tot je volgende werkdag begint geen e-mails meer leest of snel even inlogt in Slack 'voor het geval dat'. Zelfs als je flexibele uren werkt en bijvoorbeeld tussen 17:00 uur en 21:00 uur pauzeert om tijd door te brengen met je gezin, betekent afstand nemen van je werk dat je actief niet werkt tussen deze stop- en starttijden.
Als je tijdens je vrije uren continu blijft denken aan je werk, ontneem je je gedachten (en lichaam) de kans om echt even te ontspannen en bij te komen. Een manier om te voorkomen dat je aan je werk blijft denken, is met vaste gewoonten om in en uit de werkstand te komen. Richt bijvoorbeeld een plek in je huis in die uitsluitend bedoeld is om te werken. Wanneer je daar weggaat, laat je ook je werk achter. Als dat geen optie is (of zelfs als dat wél een optie is), zet dan je chat- en e-mailnotificaties uit om in je vrije tijd niet met werk bezig te hoeven zijn.
Ook met een vaste gewoonte na het werk, zoals een stukje wandelen of een boek lezen, geef je je hersenen het signaal dat het werkgedeelte van de dag klaar is. Een ander trucje: draag altijd werkkleding, zelfs wanneer je vanuit huis werkt. Wanneer je daarna je werkoutfit omruilt voor fijne vrijetijdskleding, gaat je brein automatisch uit de werkstand.
4. Maak tijd vrij voor lichaamsbeweging
We weten hoe belangrijk het is, maar toch doen we het niet altijd genoeg. De tijd nemen voor lichaamsbeweging is een belangrijke manier om je stressniveau te verlagen en de effecten van stress op je geestelijke en lichamelijke gezondheid te verminderen. Door 's ochtends een stuk te gaan hardlopen of 's middags even te stretchen houd je misschien minder tijd over om productief te zijn op je werk, maar door de energie die je krijgt van een actieve pauze kun je na terugkomst juist extra geconcentreerd aan het werk.
5. Vraag hulp
De laatste, maar zeker niet de minste: vraag hulp. Stress kan een geïsoleerd, eenzaam gevoel geven, maar we ervaren allemaal weleens stress, en soms zelfs regelmatig. Op tijd hulp vragen aan de mensen in je omgeving, van je teamgenoten en manager tot een vertrouwenspersoon of psycholoog, is hetzelfde als een arts om hulp vragen wanneer je een bot breekt: slim en belangrijk. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen. Als het je even te veel wordt, zorg dan dat je er op tijd bij bent en vraag hulp.
Bij Personio hechten we veel waarde aan een goede werknemerservaring, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat al onze teamleden de kennis en kunde hebben om een gezonde werk-privébalans te hanteren. Daarnaast zorgen we voor het welzijn van onze werknemers met bijvoorbeeld sportsubsidies, 28 vakantiedagen en geestelijkegezondheidsvoorzieningen. Ook maakt PersonioFlex het makkelijker om de balans te vinden tussen op kantoor en op afstand werken, afhankelijk van de individuele behoeften van de werknemer. In de UK Company Culture Awards van 2021 heeft PersonioFlex zelfs de titel 'Remote Work Initiative of the Year' gewonnen.