22. oktober 2024

Verhoog medewerkersbetrokkenheid en behoud jouw talent

NL Blog: medewerkersbetrokkenheid

Bijna 50% van jouw medewerkers gaat in de komende 12 maanden op zoek naar een nieuwe baan blijkt uit onderzoek. Zo’n golf van ontslag roept de vraag op: zijn we op weg naar de Great Resignation 2.0? Door medewerkersbetrokkenheid en personeelsretentie serieus te nemen, voorkom jij personeelsverloop!

Om talent te behouden is het essentieel om medewerkers te betrekken bij jouw organisatie. In deze blog delen we hoe je de betrokkenheid kunt vergroten en bespreken we hoe je daarmee de personeelsretentie verbetert. Zo kun jij aan de slag met het behoud van talent én voorkom je een leegloop in jouw organisatie.

Medewerkersbetrokkenheid en retentie in 2024: waar staan we nu?

Uit onze Workforce Pulse-studie van 2024 blijkt dat maar liefst 60% van de Europese HR-managers in het afgelopen jaar een daling in medewerkersbetrokkenheid zag. Dit is zorgwekkend, omdat medewerkersbetrokkenheid direct van invloed is op de prestaties van zowel je medewerkers als de organisatie. Verder toont dit onderzoek aan dat 48% van de medewerkers in het komende jaar op zoek gaat naar een nieuwe baan. Zie dit als een serieuze wake-upcall om de medewerkersbetrokkenheid en personeelsretentie onder handen te nemen.

Waarom zijn medewerkersbetrokkenheid en retentie belangrijk?

Personeelsretentie en medewerkersbetrokkenheid zijn nauw met elkaar verbonden. Personeelsretentie gaat over het behoud van getalenteerde medewerkers op de lange termijn. En betrokken medewerkers blijven langer loyaal aan jouw bedrijf. 

De betrokkenheid van jouw medewerkers is de doorslaggevende factor in het succes van jouw organisatie. Betrokken medewerkers zijn productiever, creatiever en blijven langer loyaal aan jouw bedrijf. 60 % van werkgevers zegt dat medewerkersbetrokkenheid tijdens het afgelopen jaar is afgenomen. En dat twerwijl organisaties met hoge medewerkersbetrokkenheid beter presteren op alle fronten, van klanttevredenheid tot bedrijfsresultaten. 

Wanneer jouw medewerkers zich gewaardeerd en gehoord voelen en écht inspraak hebben, blijven ze langer bij een organisatie. Medewerkersbetrokkenheid heeft dus direct invloed op personeelsretentie, want wanneer je je medewerkers behoudt, behoud je ook je talent. 

Oorzaak van afnemende personeelsretentie

In onze Workforce Pulse-studie van 2024 gaven 32% van de ondervraagden aan dat zijtalent behouden als grootste uitdaging ervaren. Een belangrijke oorzaak van de afname in personeelsretentie is het gebrek aan duidelijke ontwikkelingsmogelijkheden en loopbaanperspectief. Hoewel salaris nog steeds een belangrijke factor is, blijkt uit onze Workforce Pulse-studie dat persoonlijke groei en werkzekerheid minstens zo belangrijk zijn. Daarnaast spelen werk-privébalans en een gevoel van zekerheid een grote rol bij het besluit om te blijven of te vertrekken. Wanneer deze zaken niet goed geregeld zijn, hebben medewerkers eerder de neiging om te vertrekken.

Loopbaanontwikkeling en werkzekerheid

27% van de ondervraagde werknemers geeft aan dat zij te weinig kans zien in hun huidige laapbaanontwikkeling. Om medewerkers te behouden, zul je als organisatie moeten investeren in je loopbaanontwikkeling. Dit kan op verschillende manieren worden ingevuld, maar het is van belang dat medewerkers duidelijke groeipaden binnen de organisatie zien. Werkzekerheid helpt medewerkers zich veiliger te voelen binnen hun huidige positie en draagt bij aan een langere loyaliteit aan de organisatie. Bedrijven die hier actief op inspelen, zien minder verloop en verbeteren hun personeelsretentie. 

De rol van HR-software bij het verbeteren van betrokkenheid en retentie

HR-software, zoals die van Personio, speelt een belangrijke rol bij het verbeteren van medewerkersbetrokkenheid en personeelsretentie. Door administratieve processen te automatiseren en waardevolle data te verzamelen, kunnen HR-professionals de betrokkenheid niet alleen meten, maar ook gerichte acties ondernemen om de medewerkersbetrokkenheid actief te verbeteren. De software biedt tools voor het verzamelen van feedback, waardoor HR-teams regelmatig input van medewerkers ontvangen. Daardoor kunnen ze problemen tijdig identificeren, oplossen en in de toekomst voorkomen.

Daarnaast stelt deze software HR-teams in staat zich te focussen op initiatieven die de bedrijfscultuur versterken, bijvoorbeeld in de onboarding en de offboarding. Door medewerkers respectievelijk op een positieve manier te integreren en afscheid te laten nemen, wat hun betrokkenheid, loyaliteit en feedback bevordert, zorg je voor betrokkenheid in elke fase van het dienstverband. De consistente ervaring verbetert de reputatie van het bedrijf en stimuleert langdurige relaties.

Medewerkersbetrokkenheid en retentie vergroten

Met HR-software kunnen organisaties de betrokkenheid van medewerkers verhogen én een cultuur van continue verbetering en groei ontwikkelen. Vertrouwen en transparantie zijn essentiële factoren voor het vergroten van medewerkersbetrokkenheid. Betrokkenheid bouw je op door vertrouwen en autonomie te geven. Denk aan het betrekken van medewerkers bij belangrijke besluiten of hen de vrijheid geven hun werk flexibel in te delen.

Bedrijven waar medewerkers zich betrokken voelen, hebben lagere verloopcijfers. Ook behalen ze betere resultaten op het gebied van productiviteit en klanttevredenheid. Daarom is het belangrijk dat organisaties investeren in een cultuur waarin medewerkers zich gewaardeerd voelen en blijven bijdragen aan het succes van de organisatie.

Stappen voor verbetering

Het behouden van talent vereist een actieve en strategische aanpak. Door in te zetten op medewerkersbetrokkenheid, kunnen bedrijven een cultuur creëren waarin medewerkers niet alleen blijven, maar ook optimaal presteren. 

Meer weten? Lees ons Workforce Pulse 2024 rapport en ontdek strategische inzichten om medewerkersbetrokkenheid en personeelsretentie te vergroten.

Vind je weg door het veranderende talentlandschap met het Workforce Pulse-rapport 2024 van Personio

Workforce Pulse 2024: Solving talent and engagement challenges